Haloterapija

Terapija solju - haloterapija je visoko disperzivni, alkalni, aerosolni i mikroklimatski tretman bez upotrebe lekova. Predstavlja produženo izlaganje specifičnoj mikroklimi pećine, slanih rudnika. To je metod u kome suvi vazdušni aerosol igra važnu ulogu u ublažavanju zdravstvenih problema. Ovo je jedini metod koji eliminiše mane postojećih opcija isceljavanja. Terapija solju koja se sprovodi u Slanoj sobi je terapeutski metod u kojem se ne koriste lekovi.

 

Svaki elemenat aerosoli pozitivno utiče na zdravlje:

 

Natrijum – ima uticaj na funkcionalnost srca, na optimalni krvni pritisak i poboljšanje stanja kože;

Kalijum – snižava krvni pritisak, sprečava oboljenje srca, poboljšava funkciju kože, ima diuretičko dejstvo i pomaže u čišćenju organizma od otrovnih supstanci;

Magnezijum – oslobadja organizam od stresa, ublažava napade astme i hroničnog umora, smanjuje napetost;

Kalcijum – neophodan za rast i zdravlje kostiju i zuba, jača imunitet i ima antialergijska dejstva;

Gvoždje – osnovni element hemoglobina. Leči anemiju, podstiče rad mišića, poboljšava koncentraciju i smanjuje podložnost infekcijama;

Jod – odgovoran za pravilan rad tiroidne žlezde;

Litijum – prevencija kod skleroze, bolesti srca i dijabetesa;

Selen – antioksidant.

 

Halogenerator

Mikroklima je stvorena pomoću medicinskog uređaja - raspršivača suve soli (halogenerator) u veštačkoj slanoj sobi – so je usitnjena i adekvatno pomešana sa vazduhom koji se izbacuje i stvara odgovarajuću mikroklimu. Terapija solju koristi medicinsku so u kontrolisanom mikrookruženju (aerosolne mikročestice, koncentracija, temperatura i vlaga su kontrolisani).

To je slično prirodnoj sredini u slanoj pećini sa neophodnim kontrolama sredine da bi se dostigli korisni rezultati terapije. Vazduh obogaćen suvom solju se raspršuje u sobu za terapiju. Veličina čestica je slična dimu cigarete, jedva su primetne i lako se inhaliraju prirodnim disanjem. Isceljenje se zasniva na interakciji isceljujućih agenasa soli, čime se postižu klinički dokazani pozitivni efekti.

Ovo garantuje prenošenje isceljujućih efekata suve soli gde je najpotrebnije – duboko u dno pluća i alveole. Kada se nađe gde je potrebno, rastvara se i privlači sitne nečistoće koje pacijent kasnije izbaci iskašljavanjem ili organizam metaboličkim procesima to izbaci kroz krvotok. Tretman eliminiše osnovu svih zapaljenskih respiratornih bolesti (svih infekcija donjeg ili gornjeg respiratornog trakta, astme, bronhitisa, katra ili alergije) uništavanjem bakterija i obnavljanjem zdravlja. Ovo mikroklimatsko okruženje je napravljeno u udobno opremljenoj slanoj sobi koja izgleda kao pecina.

 

Komplementarne terapije haloterapiji

 

Hromoterapija

Diskretnim osvetljenjem, u slanoj sobi, postiže se efekat hromoterapije, koja u interakciji sa ljudskim energetskim sistemom harmonizuje i stabilizuje, emocionalno i mentalno stanje svake osobe.

 

Uticaj pojedinačne boje:

- crvena boja daje životnu energiju i podstiče cirkulaciju,

- žuta boja popravlja raspoloženje i podstiče aktivnost,

- narandžasta boja pomaže probavu i olakšava disanje,

- zelena je boja ozdravljenja,

- plava je za opuštanje.

 

Terapija zvukom

Zvuk je takođe izvor energije. Zvuk je delotvorno sredstvo koje pomaže da se vrati ravnoteža u celo telo, ublažava psihički i fizički bol i ubrzava izlečenje.