1. Šta je Terapija solju?

Slana terapija je tretman mikroklimom, stvorenom raspršivanjem slanog aerosola. To je terapeutski metod zasnovan na principima mikroklime prirodnog slanog rudnika (speleoterapija), što predstavlja produženo izlaganje specifičnoj mikroklimi pećine i slanih rudnika. To je patentirani metod u kome aerosol suve soli igra važnu ulogu u olakšanju zdravstvenih problema i korišćen je za pacijente koji imaju hronične opstruktivne bolesti pluća i druge respiratorne probleme.

 

2. Kako radi Terapija solju?

Terapija solju koristi patentiranu tehnologiju - raspršivač suvog, slanog aerosola - da bi stvorio atmosferu slane pećine/slanog rudnika, pomoću kontrolisane terapeutske mikroklime. Vazduh koji dolazi iz medicinskog uređaja je jonizovan i zaštićen prirodnim supstancama - niska koncentracija lekovitog, visoko disperzivnog, suvog i slanog aerosola. Pacijent sedi u veštačkoj slanoj sobi, udiše suvu supstancu koja se odmah transportuje do najsitnijih bronhija i ostalih delova respiratornog trakta. Kada stigne tamo gde treba, topi se i privlači sitne nečistoće koje kasnije pacijent iskašlje ili ih organizam sam eliminiše metaboličkim procesima kroz krvotok. Ovaj tretman eliminiše uzrok svih zapaljenskih respiratornih bolesti (svih infekcija donjeg i gornjeg respiratornog trakta, astmu, bronhitis i alergiju) uništavajući bakterije i obnavljajući zdravlje.

 

3. Koji simptomi mogu biti tretirani Terapijskom solju?

 

- Bronhitis i hronični bronhitis

- Astma

- Infekcija uha

- Nedostatak dana, opstrukcije u grudnom košu

- Nakon akutne penumonije

- Pušački kašalj (uključujući i pasivne pušače)

- Kašalj sa gustim, lepljivim ispljuvkom koji se teško izbacuje

- Suv paroksizmalni kašalj sa dugim razmacima

- Učestale infekcije respiratornog sistema

- Faringitis

- Sindrom preosetljivosti na različite hemikalije

- Sinuzitis

- Respiratorne alergije na industrijska i kućna zagađenja

- Rinitis

- Tonizilitis

- Ekcem

- Psorijaza

 

 

 4. Kakve rezultate pacijenti mogu da očekuju?

Lekari su primetili da su stotine pacijenata bili uspešno tretirani Speleoterapijom (tretmani u prirodnoj slanoj pećini) u Kanadi, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Australiji i Nemačkoj od 1940. godine. Nakon tretmana, lakše su disali, simptomi kao što su kijanje, kašalj i kratak dah su bili smanjenog intenziteta, korišćenje lekova je značajno umajeno. Slana terapija imitira prirodno slano okruženje i pacijenti doživljavaju pozitivne rezultae u roku od 7 do 30 dana.

 

5. Kako se manifestuje poboljšanje zdravlja pacijenata?

Kao rezultat terapije, bronhije se obnavljaju, disanje postaje lakše i disajna funkcija se poboljšava. To vodi normalizaciji rada ostalih telesnih sistema. Zahvaljujući jačanju imunog sistema pacijent postaje zdraviji, ređe oboleva i živahniji je. Kod pacijenata koji boluju od astme i krupa, zapaljenje koje izaziva spazam bronhija prestaje i prohodnost bronhija se normalizuje, što vodi ka nestanku astmatičnih napada i napada kašlja.

 

6. Da li se Terapija solju preporučuje za decu?

Terapija solju je 100% prirodna terapija, oslobođena veštačkih elemenata. Tretman je pogodan za decu bilo kog uzrasta (čak i za bebe stare samo mesec dana). Deca brzo reaguju na tretman i veoma je efikasan kod njih.

 

7. Koje su prednosti Terapije solju u poređenju sa klasičnom medicinom?

Terapija solju je metod koji nema rizika. Dok moderna farmaceutska sredstva pružaju efikasno olakšanje kod hroničnih bolesti, postoje i ozbiljna neželjena dejstva tih lekova koja se javljaju kod dugotrajne upotrebe. Stalna terapija lekovima je povezana sa mogućnošću pojave alergije ili reakcije usled nagomilanih toksina, razvoja antibiotske tolerancije na određene vrste mikroorganizama i trajno oštećenje imunog sistema.

 

8. Koliko je sigurna Terapija solju?

Terapija solju je 100% prirodna, sigurna i netoksična. Obezbeđuje efikasno i dugotrajno olakšanje od različitih respiratornih bolesti. Može se koristiti kao komplementarni tretman terapiji lekovima ili kao samostalni.

 

9. Kakva je razlika između inhalatora suvom solju i Slane pećine?

Srce Slane pećine je medicinski uređaj, nazvan Raspršivač suve soli (halogenerator), koji neprekidno stvara i kontroliše suvu slanu aerosolnu mikroklimu. U halokomori se tokom tretmana neprekidno meri i kontroliše koncentracija soli, veličina čestica, vlažnost, temperatura i održava nivo negativno naelektrisanih jona.

 

10. Koje su prednosti Slane pećine - Terapije solju u odnosu na originalnu sredinu u pećinskom rudniku soli?

Za razliku od prirodne slane pećine, veštačka Slana pećina sa specijalnim raspršivačem je kontrolisano okruženje u kome su koncentracija slanog aerosola, temperatura i vlažnost konstantni i veličina slanih aerosol čestica je kontrolisana (1-5 mkm). Vazduh je hipobaktericidan, bez alergena i obogaćen aerosolom suvog natrijum hlorida.

Tretman u Slanoj sobi traje do 60 minuta i pacijenti imaju 10-30 tretmana u zavisnosti od njihovog stanja. Međutim, u prirodnoj slanoj pećini bez halogeneratora, ljudi treba da provedu 2 do 3 sata dnevno u periodu od 2 do 3 meseca da bi se postigao isti efekat terapije kao u slanim sobama.

 

 

11. Zašto deca češće pate od respiratornih bolesti?

Prirodni odbrambeni mehanizmi respiratornog sistema nije potpuno razvijen pre devete godine starosti. Tokom ovog perioda čak i veće čestice zagađenja mogu dospeti u njihova pluća zato što cilijum ne može da ih filtrira. Drugi razlog je što su deca niža i samim tim udišu vazduh koji se nalazi niže. Vazduh je uvek više zagađen što je bliži zemlji. Treći razlog je što deca udišu vazduh češće od odraslih. Oni udišu zagađeniji vazduh nepotpuno razvijenim sistemom za filtriranje u poređenju sa odraslima.

 

12. Zašto imate so u prostoriji?

Dve tone soli na zidovima i podu je postavljeno da prostoriju održi sterilnom, zatim joj je uloga da isuši vazduh u prostoru Slane sobe, kako bi obezbedila nesmetano kretanje suvim aerosolima u prostoru slane sobe. Raspršivač suve soli je uređaj koji je odgovoran za lekovitu mikroklimu.

 

13. Zašto je promenljiva vlažnost važna u pećini?

Vlažnost u prostoriji treba da bude između 30-60%. Ako je vazduh previše suv ili previše vlažan, efikasnost terapije će opasti, pošto čestice ne mogu da prodru do najsitnijih delova pluća (alveola). To je razlog zbog kojeg fontane, akvarijumi ili drugi slični uređaji ne mogu biti instalirani u Slanoj sobi.

 

14. Šta mogu da radim sa mojom decom tokom terapije?

U posebno dizajniranoj dečijoj sobi Slane pećine, deca se animiraju igračkama, knjigama, a na TV uređaju gledaju crtane filmove i emisije prilagođene njihovom uzrastu.

 

15. Mislio sam da so nije dobra za telo. Zašto je dobra za pluća?

Prekomerno unošenje soli u organizam se vezuje za visok krvni pritisak koji povećava rizik od srčanog udara. Međutim, tokom Terapije solju vi udišete suvi slani aerosol u respiratorni sistem, tako da so ne odlazi u vaš stomak, srce, bubrege. Koncentracija soli u Slanoj pećini je 1-10mg na kubni metar, a normalna preporučena dnevna doza soli za odrasle je 6gr. Iz ovoga vidite da je količina unete soli u vaš respiratorni sistem zaista mala. Čak i kada biste tu količinu pojeli, to ne bi bio okidač ni za jedan problem. Međutim, u plućima ta so uništava bakterije, smanjuje zapaljenje i količinu sluzi.

 

16. Koliko je sterilna mikroklima u Slanoj sobi?

Mikroklima je 3 puta čistija u Slanoj sobi nego što je u operacionoj sali bolnice, tako da je gotovo nemoguće dobiti bilo kakvu infekciju ili bakterije tokom tretmana Za nanošenje soli po zidovima i plavonu slane sobe koriste se strogo kontrolisana i sertifikovana veziva za tu namenu (Salt Binder Primer), nanošenje soli uz pomoć nesertifikovanih veziva je štetno i može biti opasno po zdravlje. Stabilna hipoalergijska i hipobakterijska sredina se stalno održava u prostoriji za terapiju. Procena kontaminacije mikrobima tokom tretmana haloterapije pokazuje da 1m3 sadrži od 90-200 saprofitnih organizama (u skladu sa standardima SZO za sterilnost vazduha, 1m3 treba da sadrži manje od 300 mikroba).